PROGRAM FORÅR 2019

I HJALLERUP KULTURHUS

Østvendsyssel Højskolekreds indbyder til en sæson med en række spændende og afvekslende foredrag torsdag formiddage kl. 09:30 - 12:00.

Arrangementer mærket FU afvikles i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Alle er meget velkomne. Pris 50 kr. inkl. kaffe / te og brød.


Foredrag nr. 1: Torsdag den 10. januar 2019
 

Jørgen Fristrup: Turen til Skt. Petersborg

Jørgen Fristrup fortæller flg. om turen: I 2010 sejlede vi til Sankt Petersborg i Valdemar Sejrs kølvand. Vores beretning omhandler de oplevelser, turen bød på, såvel til lands som til vands. Turen omfattede besøg i Sverige, på Ålandsøerne, i Finland, i Estland, på Gotland og selvfølgelig i Rusland. På hjemvejen var vi også et smut i København.


Foredrag nr. 2: Torsdag den 17. januar 2019
 

Helge Teglgård: Hvad er det du siger?
 

Et fornøjeligt krydstogt i det danske sprog med en talepædagog ved roret. Hvorfor kan vi ikke forstå, hvad de siger i tv-serier? Hvorfor er danske børn bagud i forhold til sprogudvikling? Kan vi gøre noget ved det? Alle har en mening om vores brug af sproget. Her vil vi diskutere sprogets opbygning og stil, dets indbyggede styrker og svagheder. På den måde får vi større forståelse og fornøjelse af vores godt brugte modersmål. Med indlagte rim og remser, recitation og sang.

FU


Foredrag nr. 3: Torsdag den 24. januar 2019
 

Johannes Bjerre: En verden til forskel
 

Johannes Bjerre har gennem 22 år stået i spidsen for DGI’s Verdensholds mange rejser over hele verden og har været med til at give i hundredevis af unge mennesker en helt enestående oplevelse og samtidig skabt en tæt kontakt til mere end 60 lande over hele verden. Johannes Bjerre har altid levet med gymnastikken og har selv oplevet at være på verdensturné som gymnast på Flensted-Jensens hold og har arbejdet 22 år som højskolelærer.

 


Foredrag nr. 4: Torsdag den 31. januar 2019
 

Henrik Røde Jensen: "Drømme og indsats"
 

Henrik Røde Jensens livshistorie som igangsætter og eventmager har bragt ham i forbindelse med mange mennesker, bl.a. Johnny Madsen, Bill Clinton og Barack Obama. Hans liv i overhalingsbanen medførte stress, en skilsmisse og en vægt på godt 190 kg. Henriks historie handler om, hvordan han har genopbygget sig selv, både fysisk og mentalt.”Drømme og indsats” var nogle ord, som Bill Clinton brugte i sit foredrag i Frederikshavn i 2006, og de ord har Henrik Røde Jensen brugt i sit nye liv. Henrik har skrevet bogen ”Når livet bliver for fedt”.

 


Foredrag nr. 5: Torsdag den 7. februar 2019

Flemming Retbøll: De legendariske Beatles

Ingen anden gruppe har nogensinde formået at forandre verden med deres musik, som var totalt nyskabende. Også inden for hår- og tøjmode var The Beatles stilsættende. Vi følger dem i musik, billeder, facts og anekdoter i deres storhedstid i 60’erne med triumfer og skandaler, indtil gruppen blev opløst i april 1970. Vi mindes tiden og mærker magien i deres mange sange, som stadig lever i dag på tværs af generationerne. Flemming Retbøll har tidligere været vært på TV2/Nord.


Foredrag nr. 6: Torsdag den 14. februar 2019
 

Henrik Bugge Mortensen: Mig og Kirsten Hüttemeier

 

Manden bag de populære tv-programmer Henrik Bugge Mortensen tager os med en tur bag kameraet, når han fortæller om samarbejdet med Kirsten Hüttemeier. Det hele begyndte i 1993, hvor Kirsten Hüttemeier medvirkede som gæst i TV2/ Nords julekalender, som det år blev optaget på Børglum Kloster. Året efter, da Kirsten blev 80 år, producerede Henrik Bugge Mortensen en portrætudsendelse, og her opstod ideen til at lave et egentlig tv-køkken. Det blev til 24 programmer, som uge efter uge opnåede store seertal.

 


Foredrag nr. 7: Torsdag den 28. februar 2019
 

Kim Østerbye: ”Kom med på en spændende, men farlig arbejdsdag i fængslerne”

 

Kim Østerbye, der er forbundsformand i Fængselsforbundet, har været ansat på flere fængsler, bl.a. Statsfængslet i Vridsløselille og Sandholmlejren.

I foredraget vil Kim Østerbye fortælle om livet i fængslerne: Hvem bestemmer her? Er fangerne lige farlige? Virker fængselsstraf,  og i så fald hvordan? Han vil også komme ind på, at der er gode og dårlige fanger.  Endelig skal vi høre om de forskellige fængselstyper i Danmark.
 


Foredrag nr. 8: Torsdag den 7. marts 2019
 

Tove Brødsgaard: Togo Tove To Go

Tove Brødsgaard vil fortælle om oplevelser fra en studietur til Togo med Røde Kors, som har venskabsprojekter i mange lande, bl.a. i Togo. Med venskabsprogrammer kan de forskellige afdelinger støtte med bl.a. midler fra overskud ved salg i butikkerne.  Studiebesøg er frivilliges mulighed for at se, hvad midlerne bruges til, og hvilken effekt hjælpen har. Projektets fokus er: Kvinder som ”løftestænger” for et bedre liv, mødreklubber, alfabetisering m.m.


Foredrag nr. 9: Torsdag den 14. marts 2019
 

Domprovst Niels Christian Kobbelgaard: Storm P. og evangeliet

 

Vi kender Storm P’s finurlige opfindelser, hans nummermænd og ikke mindst hans vagabonder og klovne. Storm P har dog også andre sider, som ikke er så kendte. I foredraget vil Niels Christian Kobbelgaard kaste lys over både den samfundsrevsende og den religiøse side af Storm P’s billedrige forfatterskab. Vi skal møde den unge Storm, der som en gammeltestamentlig profet revser sin samtids magthavere. Karakteristisk for ham er,  at han i alt, hvad han skriver, tegner og maler, kredser om at forstå livet som menneske. Han var et menneske med stor medfølelse for de små i samfundet.

FU


Foredrag nr. 10: Torsdag den 21. marts 2019
 

Niels Busk: Fra plovfuren til de bonede gulve

 

De fleste kender Niels Busk fra landbrugsposter og EU-Parlamentet. I dette foredrag vil han fortælle om, hvordan det gik til, at han i det hele taget kom ind i politik. Niels Busk vil også fortælle om sin tid i EU. Han har gennem et langt liv mødt mange forskellige mennesker med mange forskellige holdninger. Derfor rammer ordsproget præcist: ”Erfaren mand er god at gæste”.
 


Foredrag nr. 11: Torsdag den 28. marts 2019
 

Jørgen Nielsen: 15 dages vandring i Himalaya- til foden af Mount Everest, verdens højeste bjerg

 

Fra Lukla i 2840 meters  højde vandres der op gennem Khumbudalen, beboet af det berømte Sherpafolk, over hængebroer, gennem små landsbyer og bebyggelser, ud på smalle stier på bjergsiderne og over gletcheris til Khumbu Isfaldet i 5350 meters højde ved foden af Mount Everest. Turen byder på overnatning i små private, såkaldte tehuse med aftenhygge omkring brændeovnen, besøg i 2 små klostre, karavaner af yakokser og muldyr, ekstrem vandring i tynd luft samt fantastiske udsigter til verdens højeste bjerge. Foredraget ledsages af mange billeder.

---------------------------------

EFTER FOREDRAGET ER DER GENERALFORSAMLING
 


Foredrag nr. 12: Torsdag den 4. april 2019
 

Biskop Henning Toft Bro: ”Fra Køjesæk til Bispestol”
 

En fortælling om en teologisk rejse fra Thyborøn til Aalborg, tilsat et stænk af sang, musik og humor.
 


 

BLIV MEDLEM AF HØJSKOLEKREDSEN OG STØT EN GOD SAG.

Oplysninger om højskolekredsen og dens virke fås hos bestyrelsen:

Kurt Pedersen -  Formand 4224 4548
Elin Revald -  Næstformand 2164 1009
Bodil Andersen - Kasserer 2962 5753
Merete Bonnesen - Sekretær 4056 2866
Erik Nørgaard   4028 5942
Claus Søeby 2010 3115
Margit Back 9828 1724
 
 

 

Østvendsyssel Højskolekreds

Arrangementer