MEST BESØGTE: Kick Line Dance · Hjallerup Frimønt · 

 

PROGRAM EFTERÅR 2020

I HJALLERUP KULTURHUS

Østvendsyssel Højskolekreds indbyder til en sæson med en række spændende og afvekslende foredrag torsdag formiddage kl. 09.30 - 12.00.

Arrangementer mærket FU afvikles i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Alle er meget velkomne. Pris 50 kr. inkl. kaffe / te og brød.


Foredrag nr. 1: Torsdag den 10. september 2020

Vinderen af TV2’s reality program ”Hjem til gården 2019”
Peter Ole Finnemann Viuff/Peter Provst fortæller om et liv som mønsterbryder

 

og om sine oplevelser, da han var væk fra sin familie i 6 uger for at optage programmet. Han vil bl.a. komme ind på flg. spørgsmål om sit liv og om livet på gården: Hvorfor skal man have en præst med, når man skal på ”Herrens mark”? Hvordan var det at spise grønsagsmad og grovvalset byggrød 6 uger i træk? Er det at leve simpelt vejen til et bedre og lykkeligt liv?  

FU

 


 

Foredrag nr. 2: Torsdag den 17. september 2020

Thomas Holst/Den skaldede pædagog: Musikforedrag om Kim Larsen

 

Kim Larsen blev kaldt Danmarks nationalskjald. Med sin fængende lyrik og ørehængende melodier indtog han danskernes hjerter i flere årtier. Thomas Holst fortæller historien om Kim Larsens liv, hans opvækst, tiden i Gasolin, sideprojekterne og hans lange solokarriere. Musikforedraget vil undervejs være krydret med sange fra Kim Larsens univers.
 


 

Foredrag nr. 3: Torsdag den 24. september 2020

Hanne og Peter Høyer: Kan man sejle til Berlin?

 

Ja, det kan man faktisk!

I dette billedforedrag kommer tilhørerne med på en dejlig sejltur ad floder og kanaler til Tysklands pulserende hovedstad, Berlin. Undervejs nyder vi den utrolig smukke natur og lægger til i mange hyggelige byer. I Berlin sejler vi tværs gennem byens centrum og ser bl.a. Rigsdagsbygningen, Berlins domkirke og East Side Gallery fra vandsiden. Vi besøger også hansestæderne Lübeck, Havelberg, Greifswald og Stralsund samt Østersø-øerne Usedom og Hiddensee, som er naboøer til den mere kendte ø, Rügen. Et foredrag for både ”landkrabber” og sejlere.

 

 


 

Foredrag nr. 4: Torsdag den 1. oktober 2020

Iben Kjær Aldal: Katharina von Bora – Martin Luthers hustru

 

Hvordan mon det  var at være gift med en af reformationens absolutte hovedpersoner, Martin Luther (1483-1546)? At være en tidligere nonne, der blev gift og stiftede familie med en tidligere munk? At dele hverdag med en mand med mægtige fjender og indflydelsesrige venner? At være husmor i en stor familie med en kæmpe omgangskreds og dertil madmor for en stor flok universitetsstudenter? Hvad mon familie og venner egentlig talte om, når de sad bænket om Katharina von Boras veldækkede bord? Det skal vi høre meget mere om i fortællingen om reformatorens hustru, Katharina von Bora (1499-1552) – en usædvanlig kvinde!

 


 

Foredrag nr. 5: Torsdag den 8. oktober 2020

Lene Dige: Sæbybanen – Dens betydning for Dronninglund

 

Den 18. marts 1897 åbnede banen mellem Aalborg og Frederikshavn med station i den lille flække Dronninglund, og helt nye muligheder åbnede sig, som fik stor betydning for, at Dronninglund siden blev den by, vi kender i dag. Lene Dige vil også fortælle om de mennesker, der havde deres gang og arbejde ved banen, indtil det sidste tog fløjtede afgang den 1. april 1968.

 


 

Foredrag nr. 6: Torsdag den 22. oktober 2020

Runa Christensen: Prinsesseskolerne i Dronninglund Sogn

 

Skolevæsenet for bønderbørn i Dronninglund Sogn blev sat i helt faste rammer for 300 år siden, da Dronninglund Slots ejer, prinsesse Sofie Hedvig på sin fødselsdag underskrev en fundats, som indførte gratis undervisningsret og –pligt for alle sognets børn, selv de allerfattigste. Prinsessen og hendes kreds af ledende personer mente, at alle skulle have mulighed for at læse i Det Nye Testamente, den lutherske katekismus og salmebøgerne. Det var lige i starten af den gryende oplysningstid og af pietismens strenge kirketugt, og det er denne spændende og anderledes tid, Runa vil fortælle om.

 


 

Foredrag nr. 7: Torsdag den 29. oktober 2020

Søren Gudmann: Helt til toppen

 

Med baggrund i mere end 20 års bjergbestigning tager jeg publikum med hele vejen til toppen og sikkert ned. Jeg kommer ind på, hvordan man forbereder sig, og hvad der kræves for at lykkes, dvs. planlægning, træning, disciplin, mod og viljestyrke. Alting bliver indimellem svært, hårdt og surt, og livstruende situationer opstår og skal håndteres. Endelig vil jeg diskutere, hvad man får ud af det, hvorfor vi gør det, hvad man kan lære, og hvad man kan bruge det til. Livet på bjerget er enkelt, men der skal træffes valg, de rigtige valg og prioriteringer. Det har man kun sig selv og sit team til. Ansvaret ligger hos en selv, og tak for det! For det er jo der, man udvikler sig. Der vises små videoer i forbindelse med foredraget.  

FU

 


 

Foredrag nr. 8: Torsdag den 5. november 2020

Anni G. Walther fortæller om sit liv

 

Anni Walther vil fortælle om sin barndom i Vejgaard, herunder om hendes sorg som 15-årig, da hendes far pludselig døde. Dernæst skal vi høre om Annis mangeårige arbejde i Aalborg Kommune. Som forvaltningschef stod hun for officielle besøg i Nordjylland bl.a. besøg af Kosygin i 1971 og mange besøg af den danske kongefamilie. Hun medvirkede som arrangør af Tall Ship Races. Endelig var Anni leder af Utzon Centret fra 2009 til 2014. Nu har Anni et travlt pensionistliv.

 


 

Foredrag nr. 9: Torsdag den 12. november 2020

Kjeld Pedersen: Flytningen af Rubjerg Knude Fyr

 

Kjeld vil starte med at fortælle, hvorfor og hvordan fyret blev bygget, vi skal høre lidt om bygningerne og beboerne på stedet, og endelig skal vi have fortællingen om flytningen af fyret.

 


 

Foredrag nr. 10: Torsdag den 19. november 2020

Jens Frydendal: Aakjærs sang – Aakjær selv

 

Det starter alt sammen med Ole, der sad og sang på sin hedeknold, men siden stak i rend og fór over havene. Vi følger Ole (eller Jeppe) på flugten  og ender mange gode sange senere ved skålen med de usjungne sange i lyngbakkerne ved Jenle. Vi synger med hver sit næb et udvalg af Aakjærs sange og bruger dem som afsæt for en livslang fortælling om Aakjær. ” Når Aakjær skrev sådan, hænger det sammen med, at der på dette tidspunkt i hans liv eller i samfundet skete det og det!” vil være indledning til mange af fortællingerne efter sangene. Syng med og oplev nye synsvinkler på Aakjærs sange og digte! 

FU

 


 

Foredrag nr. 11: Torsdag den 26. november 2020

Kathrine Tobiasen: På jagt efter sin slægt

 

Som slægtsforsker samler man en mængde stof om sine forfædre, og oplysningerne finder man i gamle kilder som kirkebøger, skøde- og skifteprotokoller samt lægdsruller, der for udenforstående nok vil tage sig ud som gamle støvede protokoller. Hvordan kan man formidle disse kolde facts videre i en slægtshistorie, der bliver spændende at stifte bekendtskab med, også for folk, der ellers ikke interesserer sig for slægtsforskning? Med andre ord: Hvordan kan man gøre fortiden levende for nutidige læsere?

FU

 


 

Foredrag nr. 12: Torsdag den 3. december 2020

Hans Flou: Film og foredrag

 

Den første film har titlen ”Slotte og herregårde i Østhimmerland – natur og kultur” og omhandler Visborggård, Thygeslund og Havnø, der alle er beliggende omkring Hadsund og Mariager Fjord. Filmen viser både bygninger og den omgivende natur med de dyr og planter, der er i området. Den næste film omhandler Lille Vildmose og har titlen ”Mellem toft og høstemark” og viser forvandlingen i mosen fra tørvegravning til natur. Filmen viser fx  elgene, der er indført fra Sverige som naturplejere.

 


 

BLIV MEDLEM AF HØJSKOLEKREDSEN OG STØT EN GOD SAG

Oplysninger om højskolekredsen og dens virke fås hos bestyrelsen:

Kurt Pedersen -  Formand 4224 4548
Elin Revald -  Næstformand 2164 1009
Bodil Andersen - Kasserer 2962 5753
Merete Bonnesen - Sekretær 4159 2866
Erik Nørgaard   4028 5942
Claus Søeby 2010 3115
Margit Back 9828 1724
 
 

 

Østvendsyssel Højskolekreds

Arrangementer