PROGRAM EFTERÅR 2018  

I HJALLERUP KULTURHUS

Østvendsyssel Højskolekreds indbyder til en sæson med en række spændende og forskelligartede foredrag torsdag formiddage kl. 09:30 - 12:00.

Arrangementer mærket FU afvikles i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Alle er meget velkomne. Pris 50 Kr. inkl. kaffe / the og brød.


Foredrag nr. 1: Torsdag den 13. september 2018

Poul Dal: Udstødt af Jehovas Vidner efter 30 år!

Tidligere missionær og ældste i en af Jehovas Vidners menigheder skriver flg.: ”Efter godt 30 år i trossamfundet blev jeg udstødt for frafald, da jeg var begyndt at tvivle på Jehovas Vidners organisation og lære. Jeg er nu formand for støttegruppen for Tidligere Jehovas Vidner. Jeg har medvirket i diverse tv-indslag om trossamfundet og i artikler i adskillige aviser. Desuden har jeg holdt foredrag over hele landet siden år 2000”.
 

 


Foredrag nr.  2: Torsdag den 20. september 2018

Cirkusartist Katja Schumann fortæller om sit liv i og med cirkus

Katja Schumann vil fortælle om sit spændende liv. Vi skal vi høre om opvæksten i Cirkus Schumann, om de mange år med et af USA’s mest berømte cirkus The Big Apple Circus og om Cirkusgården i Løkken, hvor hun i dag stadig viser sine fantastiske evner i manegen.
 


 Foredrag nr. 3: Torsdag den 27. september 2018

Jutta Bojsen-Møller: Vilde Svaner – tre generationer af kvinder i 1900-tallets Kina

Jung Changs internationale bestseller Vilde Svaner fra 1991 fortæller Kinas historie fra det gamle feudalsamfund til det kommunistiske Kina.
Vi følger tre generationer af kvinder i dette århundrede:

Bedstemoderen Yu-fang, moderen De Hong og datteren Jung Chang, som er værkets fortæller. Jutta Bojsen-Møller vil fortælle deres historie og kæde den sammen med baggrundsviden om kvindens stilling og Kinas historie

FU


Foredrag nr. 4: Torsdag den 4. oktober 2018

Helge Rørtoft-Madsen: Kamilleblomsten i Ebbe Kløvedal Reichs liv og forfatterskab

Som ganske få engagerede Ebbe Kløvedal Reich sig i snart alt, man kan komme i berøring med, især politisk, kulturelt, litterært, åndeligt og kirkeligt. Det kom der en stormfuld livshistorie og et kæmpe forfatterskab ud af. Foredraget følger særligt det åndelige spor i hans sære rejse til Grundtvig og kristendommen.
 


Foredrag nr. 5: Torsdag den 11. oktober 2018

Multikunstner og forfatter Trine Alvilda Jensen: Livsglæde i med-og modgang!

Velkommen til et humoristisk, tankevækkende og inspirerende foredrag om livets mange overgange. Med et kig i bakspejlet på Trines egen farverige livshistorie som danser, foredragsholder, hospitalsklovn, forfatter og billedkunstner vil hun fortælle om almenmenneskelige livstemaer i med- og modvind – og minde os om, at alle livs aldre altid lever i os – og at DIT liv er en fortælling værd.
 


Foredrag nr. 6: Torsdag den 25. oktober 2018

Birgitte Hansen: Fællessang og fortælling omkring højskolesangbogen

Foredraget er bygget op som et causeri over højskolesangbogens historie, hvor vi gør nedslag forskellige steder i bogen og synger sangene. Birgit Hansen fortæller om baggrund for sangene og om digtere og komponister. Velkommen til en musikalsk tidsrejse fra Grundtvig til Kim Larsen.

 


Foredrag nr. 7: Torsdag den 1. november 2018

Forfatter og journalist Tim Panduro: Historien om de næsten glemte kz-fanger

I september 1944 var det danske politi opløst, og kriminaliteten væltede frem i de store byer. Tyskerne greb til drastiske metoder. Flere tusinde personer blev arresteret ved razziaer og målrettede aktioner og stemplet som ”asociale” eller ”vanekriminelle”. En broget flok, der var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. 430 af dem blev sendt til tysk kz-lejr, hvor en tredjedel døde.

FU


Foredrag nr. 8. Torsdag den 8. november 2018

Museumsinspektør Morten Larsen: Hellige mænd og kvinder – om de nordjyske klostre i Middelalderen

I løbet af Middelalderen opstod der i Danmark en række klosterstiftelser, hvoraf flere kom til at ligge i Nordjylland. Klostrene var væsentlige samfundsinstitutioner, men efter Reformationen forsvandt klostervæsenet. I dagens foredrag skal vi se på de fysiske spor efter landsdelens klosterstiftelser med henblik på at tegne et billede af deres store kulturelle og religiøse betydning for Middelalderens mennesker.
 


Foredrag nr. 9: Torsdag den 15. november 2018

Uwe Lindholdt: Grønland fra koloni til selvstyre

Hvordan er det eskimoiske samfund i Grønland blevet ændret ved mødet med europæerne i form af hvalfangere og den danske kolonisation? Hvorfor har det været så svært at gøre Grønland til en ligestillet del af Danmark? I dag har Grønland selvstyre med en stor grad af selvforvaltning, men med tilskud fra DK. Skal det ændres?

FU


Foredrag nr. 10: Torsdag den 22. november 2018

Jørgen Nielsen: 15 dages vandring i Himalaya – til foden af Mount Everest, verdens højeste bjerg.

Fra Lukla i 2840 meters  højde vandres der op gennem Khumbudalen, beboet af det berømte Sherpafolk, over hængebroer, gennem små landsbyer og bebyggelser, ud på smalle stier på bjergsiderne og over gletcheris til Khumbu Isfaldet i 5350 meters højde ved foden af Mount Everest. Turen byder på overnatning i små private, såkaldte tehuse, besøg i 2 små klostre, karavaner af yakokser og muldyr, ekstrem vandring i tynd luft samt fantastiske udsigter til verdens højeste bjerge. Foredraget ledsages af mange billeder.
 


Foredrag nr. 11: Torsdag den 29. november 2018

Museumsinspektør Lykke Olsen: Kolde karlekamre og lune folkestuer.

For omkring 60 år siden forsvandt en befolkningsgruppe på landet, som ellers havde været en fast del af livet derude i århundreder. De sidste tjenestefolk forlod nemlig gårdene, og dermed var en epoke i dansk landbrugshistorie slut. Lykke Olsen fortæller deres historie, og foredraget krydres med personlige fortællinger om livet som tjenestepige/karl i 1900-tallet.
 


Foredrag nr. 12: Torsdag den 6. december 2018

Borgmester i Frederikshavn Kommune Birgith Hansen fortæller.

Birgith Hansen fortæller lidt om sig selv og om livet som lokal politiker. Vi skal høre om Frederikshavn, der tilstræber at være en grøn by og om den store havneudvidelse. Vi må ikke glemme, at Frederikshavn er Tordenskjolds by!


 

BLIV MEDLEM AF HØJSKOLEKREDSEN OG STØT EN GOD SAG.

Oplysninger om højskolekredsen og dens virke fås hos bestyrelsen:

Kurt Pedersen -  Formand 4224 4548
Elin Revald -  Næstformand 2164 1009
Bodil Andersen - Kasserer 2962 5753
Merete Bonnesen - Sekretær 4056 2866
Erik Nørgaard   4028 5942
Claus Søeby 2010 3115
Margit Back 9828 1724
 
 
 

 

Østvendsyssel Højskolekreds

Arrangementer