MEST BESØGTE: Hjallerup Seniorer · Kick Line Dance

 

PROGRAM EFTERÅR 2021

I HJALLERUP KULTURHUS

Østvendsyssel Højskolekreds indbyder til en sæson med en række spændende og afvekslende foredrag torsdag formiddage kl. 09.30 - 12.00.

Arrangementer mærket FU afvikles i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Alle er meget velkomne. Pris 50 kr. inkl. kaffe / te og brød.


Foredrag nr. 1 - torsdag den 9. september 2021

Janne Tornvig Bak: Voergaard slot
 

Voergaard Slot rummer mange spændende historier. Nogle af dem bliver fortalt til gæsterne på de mange rundvisninger på slottet, mens andre kun er kendt af få. I dette foredrag fortæller besøgschef på Voergaard Slot, Janne Tornvig Bak om slottets små og store historier - og noget af det, som der normalt ikke er plads til på rundvisningerne. Hun fortæller om bygningerne, kunsten, historien, anekdoter og ikke mindst om nogle af de mest spændende ejere gennem tiden: Biskop Stygge Krumpen, adelsfruen Ingeborg Skeel, godsejer P.B. Scavenius samt den seneste ejer: Grev Oberbech Clausen. Endelig vil foredraget

også handle om, hvordan man driver et middelalderslot i dagens Danmark - og hvordan man bereder sig på fremtiden.

 


Foredrag nr. 2 - Torsdag den16. september 2021

Hans Jacob Hansen: “Ingemann -Lyt og syng”
 

Kom og hør om B.S. Ingemann og syng nogle af hans kendte og elskede salmer. Hans Jacob Hansen vil bl.a. fortælle om Ingemanns morgen- og aftensange, der opnåede stor udbredelse og popularitet. Ingemann skrev også adskillige historiske romaner, der styrkede den romantiske overbevisning hos mange danskere om, at vi var et særligt udvalgt folk.


 Foredrag nr 3 - Torsdag den 23. september 2021

Iben Kjær Aldal: Katharina von Bora - Martin Luthers hustru

Hvordan mon det var at være gift med en af Reformationens absolutte hovedpersoner, Martin Luther (1483-1546)? At være en tidligere nonne, der blev gift og stiftede familie med en tidligere munk?  At være husmor i en stor familie med en kæmpe omgangskreds? Det skal vi høre meget mere om i fortællingen om reformatorens hustru, Katharina von Bora (1499-1552) - en usædvanlig kvinde.

 

 Foredrag nr 4 - Torsdag den 30. september 2021

Flemming Retbøll: Foredrag om Elvis Presley
 

Ingen har som Elvis Presley revolutioneret rock- og popmusikken gennem flere årtier. Vi er med i Sun-studierne fra begyndelsen i midten af 50’erne til midten af 70’erne, hvor Elvis indspillede de sidste sange i sit hjem i Graceland, Memphis. Vi skal høre om Elvis’ liv og vi skal se en masse billeder og høre de allerbedste af hans sange. Et foredrag, hvor vi både griner og græder.

 


Foredrag nr. 5 - Torsdag den 7. oktober 2021

Hanne og Peter Høyer: Hansestæder, Amsterdam og spillemænd fra Bremen
 

Et foredrag for både “landkrabber” og sejlere

Vi sejler med motorbåden “Merci” næsten 3000 km på floder og kanaler gennem Tyskland og Holland. Undervejs besøger vi mange idylliske byer i begge lande samt en del storbyer og ikke mindre end 11 smukke hansestæder.  Vi viser dejlige billeder fra turen og fortæller om vore oplevelser samt om historiske begivenheder.

 

Efter foredraget er der GENERALFORSAMLING

 

 Foredrag nr. 6 - Torsdag den 14. oktober 2021

Runa Christensen: Prinsesseskolerne i Dronninglund sogn
 

Skolevæsenet for bønderbørn i Dronninglund Sogn blev sat i helt faste rammer for 300 år siden, da Dronninglund Slots ejer, prinsesse Sofie Hedvig underskrev en fundats, som indførte gratis undervisningsret og -pligt for alle sognets børn, selv de allerfattigste. Prinsessen og hendes kreds af ledende personer mente, at alle skulle have mulighed for at læse i Det Nye Testamente, Den Lutherske Katekismus og salmebøgerne. Det var lige i starten af den gryende oplysningstid og af pietismens strenge kirketugt.

 Foredrag nr. 7 - Torsdag den 28. oktober 2021

Søren Wormslev: At være rejseleder er at leve

Gennem fire årtier har Søren Wormslev ved siden af sit hovederhverv som journalist vist verden frem for danske turister. Han har virket som rejseleder i 15 vidt forskellige lande. I sit muntre og informative foredrag tager Søren os med til steder, han har besøgt med bus, fly eller båd og fortæller om mennesker, han har mødt - og om nogle af de mange pudsige oplevelser, jobbet som rejseleder også har givet. Du kan her komme med hele vejen ned ad Donau, til Norditalien, Rhinen, Berlin og mange andre dejlige steder

 Foredrag nr. 8 - Torsdag den 4. november 2021

Anni G. Walther fortæller om sit liv

Anni G. Walther vil fortælle om sin barndom i Vejgaard og om hendes mangeårige arbejde i Aalborg Kommune. Som forvaltningschef stod hun for officielle besøg i Nordjylland, bl.a. besøg af Kosygin i 1971 og mange besøg af den danske kongefamilie. Hun medvirkede som arrangør af Tall Ship Races. Endelig var Anni leder af Utzon Centret fra 2009 til 2014.

 Foredrag nr. 9 - Torsdag den 11. november 2021

Keld Pedersen: Flytningen af Rubjerg Knude Fyr
 

Keld vil fortælle, hvorfor og hvordan fyret blev bygget. Vi skal høre lidt om bygningerne og beboerne på stedet, og endelig skal vi høre om flytningen af fyret.

 


Foredrag nr. 10 - Torsdag den 18. november 2021

Kathrine Tobiasen: På jagt efter sin slægt
 

Som slægtsforsker samler man en masse stof om sine forfædre, og oplysningerne finder man i gamle kilder som kirkebøger, skøde- og skifteprotokoller samt lægdsruller, der for udenforstående nok vil tage sig ud som gamle støvede protokoller. Hvordan kan man formidle disse kolde facts videre i en slægtshistorie, der bliver spændende at stifte bekendtskab med, også for folk, der ellers ikke interesserer sig for slægtsforskning? Med andre ord: Hvordan kan man gøre fortiden levende for nutidige læsere?

FU 

 Foredrag nr. 11 - Torsdag den 25. november 2021

Hans Flou: Film og foredrag
 

Den første film har titlen “Slotte og herregårde i Østhimmerland - natur og kultur” og omhandler Visborggård, Thygeslund og Havnø, der alle er beliggende omkring Hadsund og Mariager Fjord. Filmen viser både bygninger og den omgivende natur med de dyr og planter, der er i området. Den næste film omhandler Lille Vildmose og har titlen “Mellem toft og høstemark” og viser forvandlingen i mosen fra tørvegravning til natur.  I filmen ses elge, der er indført fra Sverige som naturplejere.

 


Foredrag nr. 12 - Torsdag den 2. december 2021

Birger Skovholm fortæller om “Stygge Krumpen”
 

Stygge Krumpen er nok en af de mest kendte og udskældte katolske biskopper i Danmark. Han var den sidste katolske bisp på Børglum. Mange har forsøgt at finde ud af, hvem denne mystiske person var. Chr. den 3, der indførte Reformationen i 1536, har i sit anklageskrift fundet alt det dårlige frem om Stygge Krumpen - men var han nu også så dårlig? Jeg har nu i 12 år “gået” som den historiske person, Stygge Krumpen i VLH-regi (Voergård levende historie), og jeg har min egen og en lidt anden udgave af ham, denne veluddannede katolske adelsmand, som sad i rigsrådet, var biskop under 3 konger i Reformationstiden og tilfældigvis levede i Middelalderen.

 

 


 

BLIV MEDLEM AF HØJSKOLEKREDSEN OG STØT EN GOD SAG

Oplysninger om højskolekredsen og dens virke fås hos bestyrelsen:

Elin Revald - Formand

2164 1009

Merete Bonnesen - Sekretær

4159 2866

Bodil Andersen - Kasserer

2962 5753

Claus Søeby

2010 3115

Margit Back

  9828 1724

Carl Henrik Bohl

2023 7888

 

 

 
 

 

Østvendsyssel Højskolekreds

Arrangementer